Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Στρέλλα-έτσι όπως την είδα εγώ

Παρακολουθώντας ,έστω και καθυστερημένα , την ελληνική ταινία του Παναγιώτη Κούτρα με τον τίτλο 'Στρέλλα', που σχολιάστηκε πολύ θετικά απο πολλούς κριτικούς στην Ελλάδα, μπήκα στο πειρασμό να γράψω τις εντυπώσεις μου για τη συγκεκριμένη ταινία , αν και πέρασε καιρός απο την πρώτη της προβολή!
Πρόκειται κατ' αρχήν για μια ταινία που καταφέρνει να περιγράψει και να δώσει προς τα έξω το σενάριο που πραγματεύεται , μια ταινία που '' στέκεται''
Επίσης στα θετικά της ταινίας συγκαταλέγω την καλή ερμηνεία και υποκριτική των ηθοποιών της , με κορυφαία αυτή της Μίνας Ορφανού που ενσαρκώνει και τον ομώνυμο ρόλο της ταινίας.
Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή μιας τρανσέξουαλ κοπέλας και ιδίως τη σχέση της με τον πατέρα της που καταλήγει σε κάποια στιγμή της ταινίας και εραστής της.
Σεναριακά η ταινία δεν πρωτοτυπεί , καθώς το θέμα της ομοφυλοφιλίας και της ζωής των τραβεστί είναι σύνηθες θέμα των Ελλήνων δημιουργών.
Ωστόσο αν και ακούσαμε για μια ακόμη φορά τα ΄΄καλιαρντα ΄΄και είδαμε για μια ακόμη φορά τα γνωστά ντραγκ σόου,αυτό δε μας ενόχλησε , αν και μας κούρασε.
Εκείνο που ενοχλεί είναι όταν η ταινία φτάνει στο σημείο να περιγράφει την ερωτική και σεξουαλική σχέση του πατέρα με τoν τραβεστί γιο του και διερωτώμαι ,γιατί κάποιος δημιουργός που επιθυμεί να περιγράψει τη ζωή μιας τραβεστί με σκοπό ίσως να την φέρει στα κοινά μέτρα , με άλλα λόγια να μας πεί οτι όντως είναι ενας άνθρωπος αναμέσα μας σαν όλους , να πρέπει να κανιβαλίσει επάνω του, δείχνοντας πως αυτός ο άντρας ή γυναίκα μπορεί να συνευρεθεί και σεξουαλικά με το αίμα τoυ?
Και το θέμα μου δεν είναι καθόλου ηθικό , αλλά εξόχως πραγματικό , γιατί να πρέπει να παρουσιάζεις μια κατηγορία ανθρώπων με σεξουαλικές ιδιαιτερότητες , ως ανθρώπους που είναι ικανοί να τα κάνουν όλα , ακόμα και να συνευρεθούν σεξουαλικά με τον πατερα τους
Δε θα μιλήσω για τα σεναριακά κενά της ταινίας, που είναι πολλά με κυρίαρχο οτι ο πατέρας αφήνει το γίο του στα 9 χρόνια και 15 χρόνια μετά, όταν βγαίνει απο τη φυλακή που μπήκε επειδή σκότωσε τον θείο του που ερωτοτροπούσε μαζί του , συναντιέται με την τραβεστί που είναι ο γίος του και επειδή έχει λίγο μακρύνει τα μαλλιά του και είναι λίγο βαμμένη δεν τoν γνωρίζει και συνευρίσκεται σεξουαλικά μαζί τoυ!
Είναι μια ταινία με καλές προθέσεις που προσπαθεί .αλλά δεν τα καταφέρνει να πετύχει το σκοπό της.
Που προσπαθεί να περιγράψει τη ζωή κάποιων παιδιών που δεν γίνανε άντρες ,που λέει και το τραγούδι , αλλά αντ΄αυτού ασελγεί επάνω τους.


FREEDOM TV: Nα συμπληρωσω το κειμενο του φιλου mediasaganaki υπενθυμιζοντας πως στη ΣΤΡΕΛΛΑ του Πάνου Χ. Κούτρα πρωταγωνιστουν εκτος απο τη Μινα Ορφανου οι Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνως Θεοχάρης, η ιστορικη τρανσεξουαλ Μπέττυ Βακαλίδου, οι Αργύρης Καβίδας, Ακης Ιωάννου και ο Γιώργος Μάζης, ενω η ταινια κυκλοφορεί σε DVD από την Feelgood και περιλαμβάνει: Making of (Γυρίζοντας τη Στρέλλα), κομμένες σκηνές και trailer.
Ταυτόχρονα κυκλοφόρεί για πρώτη φορά σε ελληνικό DVD η πρώτη ταινία του Κουτρα «Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά», το οποίο περιλαμβάνει making of (Λίγο Μουσακά Ακόμη...), κομμένες σκηνές, σκηνές από τα γυρίσματα (Λίγο Τηλεόραση Ακόμη...).

Δεν υπάρχουν σχόλια: