Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Editorial: Survival of the fittestΗ πρώτη εβδομάδα του ανταγωνισμού στην prime time μας έδειξε ότι το κοινό επέλεξε τις σειρές έναντι των realities. Αυτή η επιλογή μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί με την έναρξη της σεζόν είχαμε άλλα δείγματα. Τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης του Binbir Gece (Χίλιες και Μια Νύχτες), της Patty αλλά και η όλη μιζέρια και φτήνια που χαρακτήριζε το τηλεοπτικό τοπίο στις αρχές του φθινοπώρου μας είχε προϊδεάσει για την απόλυτη τηλεοπτική παρακμή.

Η 11η Οκτωβρίου, με τη σαρωτική επιτυχία του Νησιού ήταν η ημέρα ορόσημο για το ότι το κοινό δεν τρώει κουτόχορτο. Όμως, πιο σημαντική για μενα δεν ήταν η 11η αλλά η 18η Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί Το Νησί αντί να χάσει τηλεθεατές, κέρδισε. Λογικά, το πρώτο επεισόδιο θα το έβλεπαν πολλοί λόγω περιέργειας και από το δεύτερο θα άρχιζε η φθορά. Κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Όσοι ασχολούνται με την ελληνική μυθοπλασία πρέπει να ανακηρύξουν τη 18η Οκτωβρίου εθνική εορτή. Η ελληνική μυθοπλασία δεν πέθανε. Και αν κάτι πρέπει να αποκομίσουν όσοι χαράζουν πολιτική στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις είναι ότι σε περίοδους οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης το κοινό δεν θέλει φτηνούς και σικέ καυγάδες τύπου Big Brother και Next Top Model. Θέλει ιστορίες με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί. Γραμμένες από ελληνικά χέρια. Με ταλέντο και αισθητική. Η επιτυχία του Νησιού έγκειται στο ότι μας ξαναέφερε σε επαφή με την Ελλάδα που ξεχάσαμε, μια Ελλάδα της ανθρωπιάς, του πόνου αλλά και των ονείρων.

Οπως έχει πει ο άνθρωπος που γνωρίζει την ανθρώπινη εξέλιξη καλύτερα από όλους μας, σε μια διαδικασία εξέλιξης επιβιώνει ο ικανότερος (survival of the fittest). Η πρώτη εβδομάδα της ελληνικής μυθοπλασίας της σεζόν 2010-2011 μας καταδεικνύει ότι το πολύπαθο αυτό είδος είναι ικανό. Και θα επιβιώσει. Το επιλέξαμε.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

prin ligo diabasa sto gossip to kommeno keimeno toy kwstopoyloy mia xara ta xwnei ston alpha

Ανώνυμος είπε...

Στην τηλεόραση χωράνε όλα, και η Πάττυ, και το Νησί, και τα τούρκικα, και τα μοντέλα. Η τηλεόραση δεν απευθύνεται σε ένα είδος τηλεθεατή, αλλά σε όλους. Για αυτό το λόγο υπάρχουν και τα πολλά κανάλια, και τα τηλεκοντρόλ, για να επιλέγει ο καθένας τι γουστάρει να δει. Δε θα κάτσει ένα 8χρονο πιτσιρίκι να δει το Νησί, θα κάτσει να δει τη Πάτυ. Όπως δεν θα κάτσει και ένας δικηγόρος να δει το Next top Model, θα παρακολουθήσει το Πρόσωπο με πρόσωπο του Χατζηνικολάου. Ξεκολλήστε λιγάκι. Και αυτό το "Όσοι ασχολούνται με την ελληνική μυθοπλασία πρέπει να ανακηρύξουν τη 18η Οκτωβρίου εθνική εορτή." Έλεος, αρνούμαι να το σχολιάσω γιατί δεν μπορώ να το κάνω κόσμια και πολιτισμένα.

Ανώνυμος είπε...

ετσι ακριβως

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΣΤΕ, Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ, ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ.. Α, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.. ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ,ΕΤΣΙ;