Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η επιστολή της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ

Γιατί αρνήθηκε να παρουσίασει εκπομπή στην ΕΡΤ

"Εδώ και έντεκα ολόκληρους μήνες υφίσταμαι μια συστηματική και επίμονη επίθεση από ορισμένα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ και blogs για ένα και μόνο (φαινομενικό) λόγο: γιατί προ δέκα ετών και οπωσδήποτε στο πλαίσιο των επαγγελματικών μου κινήσεων ως ηθοποιός έκανα μια φωτογράφηση....
αντίστοιχη με φωτογραφήσεις που κάνουν και άλλες γυναίκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και όχι μόνο από το χώρο του θεάματος.

Επιπλέον ταυτίστηκε, εκ του πονηρού φυσικά, η εργασία μου ως παρουσιάστρια της εκπομπής με την ίδια την παραγωγή της εκπομπής και η αμοιβή μου για την παρουσίαση της εκπομπής (800 ευρώ μικτά) με το κόστος του κάθε επεισοδίου (14.000 ευρώ). Όπως ακριβώς γινόταν επί πολλούς μήνες όταν τα ίδια Μέσα με κατηγορούσανε ότι λαμβάνω 5000 ευρώ ως σύμβουλος του Υπουργού, ενώ ο πραγματικός μου μισθός ήταν 942 ευρώ, κάτι που σαφώς γνωρίζανε καθώς το Υπουργείο ενημέρωνε διαρκώς και εις μάτην. Η λασπολογία και ο λαϊκισμός συνεχίζονταν, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα.

Περίμενα να υπάρξει μια αντίδραση προστασίας. Περίμενα να ενεργοποιηθούν τα δημόσια αντανακλαστικά. Ματαίως. Συνειδητοποίησα εγκαίρως ότι από αυτό το δημόσιο λιθοβολισμό, καθ’ όλα επικερδή, ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Ως εκ τούτου αποφάσισα να αρνηθώ την πρόταση για συνεργασία με την Εταιρεία Παραγωγής «Προσέγγιση» για την παρουσίαση της εκπομπής «Φυλές της Αθήνας», που έχει εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΡΤ.

Η απόφαση μου αυτή ελήφθη όχι μόνο γιατί προφανώς και μπορώ να αντέξω αυτή τη δημόσια ταπείνωση, όχι μόνο γιατί οφείλω να προστατεύσω την οικογένειά μου και τους φίλους και συνεργάτες, αλλά και τη σωματική μου ακεραιότητα καθώς με έχουν καταστήσει ως τον απόλυτο στόχο φασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων. Αλλά και γιατί όλη αυτή η φασίζουσα ρητορική εξαπολύεται εναντίον μου και νομιμοποιείται από το γεγονός της φωτογράφισης και το γεγονός ότι είμαι γυναίκα (διότι – εκ παλαιοτάτων χρόνων - για ποιον λόγο μια γυναίκα προσλαμβάνεται κάπου εάν δεν είναι ερωμένη του εργοδότη της;;;), συμβάλει στον εκβαρβαρισμό της χώρας αλλά έχει και προσωπικές συνέπειες, με κυριότερη όλων τον επαγγελματικό αποκλεισμό μου.

Επιπλέον, εκτιμώ ότι εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας, η παρουσία μου στην εκπομπή θα λειτουργήσει αρνητικά στο προσδοκώμενο το οποίο δεν είναι άλλο από το να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό που φέρει ο αλλοδαπός συμπολίτης μας.

Και για να τελειώνουμε με το αστείο περί της «αλλοδαπότητας» μου, κατάγομαι από παλιά θεατρική οικογένεια της Θεσσαλονίκης, που ακούει στο όνομα Γακίδη, και ο πατέρας μου είναι Έλληνας γιατρός με καταγωγή από τη Συρία. Όχι βέβαια πως θα επιτρέπονταν αυτός ο ρατσιστικός λόγος εάν δεν ήμουν Ελληνίδα.

Τέλος, συγχαίρω την ΕΡΤ για την πρωτοβουλία της προώθησης μιας εκπομπής για μετανάστες που θα είχε ως μοναδικό στόχο τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και την αποτροπή της ξενοφοβίας, και λυπάμαι που η συνεργασία μας έληξε πριν ακόμα ξεκινήσει.

Σας ευχαριστώ,

Αφροδίτη Αλ Σάλεχ

ΥΣ. Παρόλο που είμαι σίγουρη πως πολύ καλά γνωρίζουν την πορεία μου τα ΜΜΕ, οφείλω να ενημερώσω για άλλη μια φορά:

-Έχω σπουδάσει Θέατρο στη Σχολή Βεάκη, Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτικές Επιστήμες στο Πολιτικό της Νομικής Αθηνών,
-Έχω δύο διπλώματα (certifications) από το Πανεπιστήμιο του Sussex (Migration Politics) και Oxford University (Forced Migration),
-Ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στο Πολιτικό της Νομικής Αθηνών με θέμα «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» και ξεκινάω το μεταπτυχιακό μου στο CITY UNIVERSITY του Λονδίνου με θέμα Global Migration,
-Έχω εργαστεί σε Αθηναϊκές σκηνές, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, Τηλεόραση και Κινηματογράφο ως ηθοποιός επί 15 συναπτά έτη,
-Έχω συγγράψει δύο λογοτεχνικά βιβλία που εκδόθηκαν στους εκδοτικούς οίκους ΕΣΤΙΑ και ΩΚΕΑΝΙΔΑ,
-Έχω επί πέντε χρόνια συνεργαστεί με ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμούς με θέμα τις μεταναστευτικές ροές,
-Έχω διδάξει θέατρο σε παιδιά μεταναστών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενσωμάτωσης,
-Αρθρογραφώ στην Athens Voice σε θέματα μεταναστών,
-Εργάστηκα ως σύμβουλος του Υφυπουργού σε θέματα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών για 11 μήνες, λαμβάνοντας 942 ευρώ το μήνα, δίχως να έχω με ιδία βούληση ρεπό ή άδεια κατά το διάστημα αυτό.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛ ΣΑΛΕΧ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pou epeze?

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά κι όλα ωραία, χθες ήσουν μ’άλλονε παρέα….

1. Δεν υφίστασαι επίθεση από τα blogs αλλά μια αντίδραση στη στάση που κρατάς χρόνια τώρα απέναντι στους Έλληνες. (πχ. φταίει ο ρατσισμός των Ελλήνων όταν βιάζεται μια Ελληνίδα από λαθρομετανάστη)

2. Ό,τι κάνεις σ’αυτή τη ζωή έχει συνέπειες. Κοπέλες που κάνουν τέτοιου είδους φωτογραφίσεις δεν μας ενοχλούν αλλά δεν περιμένουμε κιόλας να μας λένε και ρατσιστές με τα δικά μας λεφτά. (Φαντάζομαι θα ξέρεις τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαθρομεταναστών για γυναίκες που κάνουν τέτοιες φωτογραφίσεις και την κατάληξη που έχουν τέτοιες γυναίκες στις χώρες τους.)

3. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει μισθός στο δημόσιο και τι τα έξτρα επιδόματα.

4. Στον εκβαρβαρισμό της χώρας έχουν συμβάλλει τα εκατομμύρια λαθρομεταναστών που κουβαλάνε μια κουλτούρα εντελώς διαφορετική και είναι μη αφομοιώσιμοι. Πλέον δεν υπάρχει γνωστός και φίλος που να μην τον έχουν ληστέψει τουλάχιστον μία φορά. Τα δε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στατιστικά εγκληματικότητας είναι ακόμα πιο τραγικά από τα επίσημα της αστυνομίας (και ναι είναι εξόχως επιβαρυντικά για της “φυλές της Αθήνας” και πάσης επαρχίας.

5. Θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και αποτροπή της ξενοφοβίας δεν γίνεται με εκπομπούλες που χαϊδεύουν αυτάκια και δεν πείθουν κανέναν πέρα από τους επαγγελματίες-χομπίστες “αντιρατσιστές”. Ξαναλέω, ή δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει ή προσπαθείτε να το κρύψετε επιμελώς εφαρμόζοντας ταυτόχρονα γκαιμπελικού τύπου προπαγάνδα εναντίον των Ελλήνων-θυμάτων.

Τέλος θέλω να σε βεβαιώσω πως με την προκλητική στάση που τηρήσατε τελικά πετύχατε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως ξέρω πως αν για την παρουσίαση είχαν επιλέξει κάποιο σοβαροφανή 50άρη δημοσιογράφο της κακιάς ώρας ή κάποια σιτεμένη της διανόησης απ' αυτές που κατακλύζουν την ΕΡΤ εδώ και δεκαετίες, δε θα είχε ανοίξει ρουθούνι.
Νέα, σέξι, με καλλιτεχνικό άρα ελαφρύ παρελθόν, η οποία έχει και σπουδές και πολιτική άποψη; Ανεπίτρεπτο.
Γιατί αν το πρόβλημα ήταν η ίδια η εκπομπή, λυπάμαι αλλά αυτή μάλλον θα γίνει με ή χωρίς την Αφροδίτη.

Ανώνυμος είπε...

Καλά κι άγια όσα λες κοπελιά, κι εγώ μαζί σου, όμως δε θα σου συγχωρήσω ποτέ το ότι έπαιξες το ρόλο της Phoebe σ'εκείνη την τρισάθλια αντιγραφή-έκτρωμα των Friends που είχε κάνει ο ΑΝΤ1 πριν καμιά δεκαετία

Ανώνυμος είπε...

eihe paixei stin apagoreumeni agapi!!den tin thymamai allou!!

Ανώνυμος είπε...

Γενικά θα μιλήσω...

...όποιος θέλει να κάνει μια εκπομπή ενάντια στον ρατσισμό...μήπως θα έπρεπε να μένει στο κέντρο καράκεντρο και να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτό;

Ας μείνει στην Αθηνάς ή στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια...ας αφήσει τα παιδιά της να κυκλοφορούν εκεί γύρω χωρίς φρούρηση... και ας μιλήσει για τον ρατσισμό!

Ψευτοαμπελοσοφίες του τύπου....χαρακτηρίζω ρατσιστές τους άλλους κι εγώ μένω στα ΒΠ...δε τις δέχομαι και γελοιοποιούν και τον ίδιο που θα τολμούσε να παρουσιάσει μια τέτοια εκπομπή!