Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ριάλιτι μαγειρικής ήρθαν για να μείνουν

MASTER CHEF
Το «Master Chef» απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας από ολόκληρη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου και επαγγέλματος.

Ερασιτέχνες σεφ που αγαπούν τη μαγειρική και βλέπουν την κουζίνα ως δημιουργία και έμπνευση έχουν την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους. Οι 20 καλύτεροι υποψήφιοι που θα ξεχωρίσουν στις οντισιόν θα αποτελέσουν τους διαγωνιζόμενους του προγράμματος. Καθημερινά θα έρχονται αντιμέτωποι στην κουζίνα και θα κρίνονται για τις επιδόσεις τους από 3 καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Τρεις βραβευμένοι σεφ με γνώσεις και εμπειρία, που διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού, κρίνουν και αποφασίζουν. Αυτοί είναι οι: Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος και Δημήτρης Σκαρμούτσος. Μέσα από μια διαδικασία εβδομαδιαίων αποχωρήσεων ένας θα ξεχωρίσει: Ενας Master Chef που θα κερδίσει 50.000 ευρώ και την ευκαιρία...
...να πραγματο­ποιήσει το όνειρό του. Το πρόγραμμα βασίζεται στο αυ­στρα­λέζικο «Master Chef Australia», που έχει κερδίσει το κοινό της Αυστραλίας, αλλά και κάθε άλλης χώρας όπου έχει προβληθεί (Γαλλία, Ν. Ζηλανδία κ.ά.)

TOP CHEF
Το «Top Chef» μας ξε­να­γεί στον γοητευτικό αλλά απαι­τητικό κόσμο της γαστρο­νομίας. Οι 16 δια­γωνι­ζόμενοι που θα συμ­με­τέχουν στο παιχνίδι έχουν έναν κοινό στόχο: να απο­λαύ­σουν τη μαγεία της γαστρο­νομίας και να «γευτούν» την επιτυχία της ως... «Top Chef» της Ελλάδας. Οι σεφ αξιολογούνται σε όλη τη διαδικασία, από την αγορά των προϊόντων μέχρι το σερβίρισμα των πιάτων! Οσον αφορά τώρα την κριτική επιτροπή, στο τιμόνι της θα βρεθεί ο αγαπητός σε όλους μας Ηλίας Μαμαλάκης (φ1), ο οποίος υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο συνεργασίας με το κανάλι του Αμαρουσίου.

Δίπλα του πιθανότατα θα δούμε να κάθονται δύο ακόμα καταξιωμένοι chef, ο Χριστόφορος Πέσκιας και ο Ερβέ Προνζάτο αλλά και ο ιδιοκτήτης γνωστών εστατορίων (όπως η «Σπον­δή», η «Χύτρα» κ.ά.), Απόστολος Τραστέλης (φ2). Το μεγάλο «ναι», όμως, είπε στο «Top Chef» και η Αργυρώ Μπαρμπα­ρίγου (φ3). Η Αργυρώ θα συμμετά­σχει κι αυτή στο συγκεκρι­μένο πρόγραμμα, μόνο που θα κρα­τήσει τον ρόλο συμβού­λου.

Η ιστορία των σεφ - «αστέρων»
Η τηλεόραση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των σεφ σε αστέρες. Το 1993 κάνει την εμφάνισή του στις μικρές οθόνες το καλωδιακό κανάλι Food Network, με την τρελή τότε για πολλούς ιδέα να προβάλλει 24ωρο πρόγραμμα αφιερωμένο στη μαγειρική. Σήμερα το κανάλι έχει κατά μέσο όρο ένα εκατομμύριο τηλεθεατές την ημέρα και είναι τόσο δημοφιλές που τον περασμένο Μάιο δημιούργησε και δεύτερο, το Cooking Channel. Στη συνέχεια, πρωταγωνιστική δράση ανέλαβε και το Διαδίκτυο. Σε ιστοσελίδες όπως η Grub Street (1 εκατομμύριο επισκέπτες καθημερινά) και Eater (2 εκατομμύρια καθημερινά), οι «εξαρτημένοι» με τη γαστρο­νομία μπορούν να πληροφορη­θούν για τα μελλοντικά σχέδια των κορυφαίων σεφ, πριν καλά καλά τα ανακοινώσουν οι ίδιοι. Με τέτοια δόξα που γνωρίζουν οι μάγειρες, όπως ήταν επόμενο, ξεπήδησαν από δίπλα τους και μια στρατιά ατζέντηδων και δημοσιο­σχετιστών που κανονίζουν τα πάντα, από τις εμφανίσεις ενός σεφ στα μέσα ενημέρω­σης έως το χτένισμά τους. Σε αυτήν τη σχολή ανήκει και ο Γκόρντον Ράμσεϊ, με τη φοβερή ξανθιά κώμη. Ο παρουσιαστής του «F Word», που παραπέμπει στο φαγητό (Food) -κι όχι στα ασταμάτητα μπινελίκια με την άλλη F word (Fuck)- αλλά και του «Kitchen nightmares», εκπομπές που μεταδίδονται από τον ΣΚΑΪ, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο διάσημος σεφ στον πλανήτη, με φανατικούς θαυμαστές, αλλά και εχθρούς. Βραβευμένος με 12 Μισελέν αλλά και τηλεο­πτικά βρα­βεία, πατέ­ρας τεσσάρων παιδιών, ο Ράμσεϊ (φωτό αριστερά) ήταν πρώτα απ’ όλα ένας καλός... ποδοσφαιριστής στο Γιορκσάιρ. Ομως γρήγο­ρα η μαγειρική τον κέρδισε και κατά­φερε να ξεπεράσει ακόμη και τη φήμη του Τζέιμι Ολιβερ. Πολλοί καλεσμένοι του αναρω­τιούνται αν η ξανθιά φράντζα του είναι βαμμένη ή κάνει ανταύγειες. Εκείνος επι­μένει ότι είναι ξανθός. Μεγαλύ­τερος εχθρός του ο Iron Chef Μάριο Μπατάλι (φωτό δε­ξιά). Στην Αμερική ετοιμά­ζεται ήδη το «Τop Chef junior», με παιδιά από 13 έως 16 ετών, ενώ το Ιron Chef - USA (με ανίκητο «σιδερέ­νιο» μάγει­ρα, έναν αξύριστο χιλμπίλι που πιάνει την κρέπα στον αέρα σαν μπαλαρίνα) συνεχίζει την επιτυ­χημένη του πορεία. Ανάμεσα στα σόου του Foodnetwork, που προβάλ­λονται σε διάφορα δίκτυα της Αμερικής, το ριάλιτι «Dinner Impos­sible», αλλά και το «How to boil water» ή, αλλιώς, «Πώς να βράσετε νερό», δεί­χνουν πως οι «συνταγές» των μαγει­ρικών σόου δεν εξαντλούνται.

Η... συνταγή
Η... συνταγή των μαγειρικών ριάλιτι είναι απλή και δεν περιέχει και πολλά καρυκεύματα: Πρώτο πιάτο η «μαγειρική τέχνη», δεύτερο ο ανταγωνισμός και για επιδόρπιο το κουτσομπολιό που σερβίρεται συνήθως μέσα από «ειλικρινείς» και «αυθόρμητες» δηλώσεις διαγωνιζομένων μπροστά στην κάμερα.

Στο αμερικάνικο Τop Chef, που έχουμε παρακολουθήσει από τον ΣΚΑΪ, οι διαγωνιζόμενοι παίρνουν μέρος σε διάφορες δοκιμασίες και μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από επαγγελματίες σεφ και ειδικούς κρίνει το μέλλον τους στο παιχνίδι κάθε εβδομάδα. «Μπλιαχ, αυτό το πιάτο είναι για πέταμα» ή «αυτό βρωμάει σαν σκουπίδια» είναι μερικές από τις ατάκες των κριτών, που συνήθως ανήκουν στο αφάν γκατέ της αμερικανικής βιομηχανίας ποτών και τροφί­μων ή είναι διάσημοι γευσιγνώστες. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται και οι επίδοξοι μάγειροι -που στην αρχή υμνούν το ομαδικό παιχνίδι- σφάζουν όποιον μπορούν με το.. μαγειρικό γάντι, ενώ σταδιακά μεταμορφώ­νονται σε χασάπηδες. Μερικοί από τους διαγωνιζόμενους φτάνουν στο σημείο να κλέβουν υλικά από το καλάθι του ανταγω­νιστή τους, να σπρώχνουν την ώρα της προετοιμασίας και να κάνουν δολιοφθορές στην κουζίνα του συμπαίκτη τους!

LOVE BITES
Το μαγειρικό ριάλιτι με έπαθλο μάλλον το... σεξ σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε τον κύκλο του τη φετινή σεζόν στη χώρα μας. Μπουνταλάδες κάθε είδους, «κάγκουρες» και κυρίως άνεργοι έκαναν το κομμάτι τους ή νόμιζαν ότι έκαναν το κομμάτι τους στη μικρή οθόνη. Με τη βοήθεια συνήθως επαγγελματιών σεφ, τα αγόρια έφτιαχναν συνήθως... ξυλοκατασκευές που παρέπεμπαν στο ανδρικό μόριο, μασουλούσαν αφήνοντας σεξουαλικά υπονοούμενα και την έλεγαν (πάντα από μακριά) ο ένας στον άλλον. Τα κορίτσια από την άλλη «δοκίμαζαν» με νόημα το μενού «κι ό,τι ήθελε προκύψει».

ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ
Η εκπομπή, που στηρίζεται σε κόνσεπτ του Channel 4, μας ανοίγει την όρεξη την ίδια ώρα που στα υπόλοιπα κανάλια μας την κόβουν, ενώ παράλληλα μάς δίνει την ευκαιρία «να πάρουμε μάτι» τα αμέτρητα μπιμπελό των ελληνικών νοικοκυριών και να τα συγκρίνουμε με τη δική μας φτωχή συλλογή που στέκει σκονισμένη στο ράφι.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Τον υποδέχονται σαν... κρύο πιάτο. Εκείνος ανοίγει την όρεξη με καυτερά σχόλια και, όταν έρχεται η ώρα για το επιδόρπιο, είναι πια αργά για... σορόπια. Ο εφιάλτης του Ελληνα εστιάτορα με τον σκεμπέ και το ουίσκι στο χέρι έχει όνομα: Λέγεται Εκτορας Μποτρίνι και είναι εφοδιασμένος με μπόλικο... ξίδι.

πηγή: έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: